лизингов брокер

Автомобилните иновации задвижват лизинг на батерии

През последните няколко години сме свидетели на много иновации във финансовия сектор. Създават се нови електронни платформи, нови мобилни приложения, нови чатботове, нови бизнес модели и дори нови валути. Като че ли лизинговата индустрия леко изоставаше – какво толкова може да се иновира в най-древната финансова услуга? Иновацията, подобно на много други, идва от Силициевата долина, но този път не е свързана с разработването на нов вид софтуер. На кой би му хрумнало, че именно иновациите в основния потребител на лизинга – автомобилният сектор, могат да доведат до един изцяло нов лизингов сегмент – лизинг на батерии.

Proterra - батерии на лизинг

Новината

На 16 април 2019 американският производител на електрически автобуси, базиран в Силициевата долина в Калифорния,  Proterra обяви сключването на сделка за USD 200 милиона с я

понският гигант Mitsui & Co. Целта на сделката е разрастването на лизинговия продукт за финансиране на батериите в електрическите автобуси на Proterra. Лизинговата програма предвижда 12 годишен оперативен лизинг на батериите за автобусите с междинна подмяна на батериите в средата на срока.

райън попъл пуска батерии на лизинг„Тази първа-по-рода-си финансова услуга за публичния транспорт представлява сериозна стъпка към осигуряването достъпност до иновативни технологии за тежки превозни средства, чрез иновативни финансови модели“, каза Главният изпълнителен директор на Proterra г-н Райн Попъл.

Производството и лизинга на цели електрически автобуси не е новост, а по-скоро рутина, която по нищо не се отличава от лизинг на дизелови автобуси. Самите Proterra предлагат финансов лизинг, оперативен лизинг и краткосрочно наемане на произвежданите от тях автобуси. Същевременно идеята на Proterra за разрастване на техния продукт „лизинг на батерии“, подкрепена финансово от Mitsui, е нищо по-малко от революционна. По информация от Proterra, чрез отделянето на батериите от останалата част на автобуса и създаването на лизингова програма за финансирането им, те успяват да „изравнят цените на електрическите автобуси с дизеловите такива, като използват оперативните спестявания за заплащането на лизинга на батерията“.

Изгоден лизинг от Proterra

По този начин се премахва основната пречка за инвестиция в електрически автобус – по-високата цена. Нещо повече – когато батерията на автобуса е лизингована (на оперативен лизинг), месечните вноски за обслужване на лизинга се превръщат в разходи за лизингополучателя. Тези разходи силно наподобяват разходите за гориво при конвенционалните автобуси. Разликата, естествено, е в нулевите емисии на новите превозни средства.

В допълнение към нулевите емисии, в рамките на Програмата за лизинг на батерии, лизинговият срок ще е 12 годишен, като през това време Proterra ще е собственик на батериите, като ще гарантира тяхната експлоатационна годност. Proterra предвижда замяна на батериите в средата на тяхната експлоатация, като така осигурява пълното премахване на оперативния риск на лизингополучателя.

Proterra-battery-leasing-program

Услугата „лизинг на батерии“ е станала възможна не и без намесата на американската администрация, а именно благодарение на „Закона за рехабилитация на американския транспорт“ или Fix America’s Transportation (FAST) Act, който е прокаран по времето на Президента Обама. Законът е приет в края на 2015 година, като една от мерките, насочени към подкрепа на иновативни финансови решения, изрично допуска разделянето на батериите от останалата част на транспортните средства и тяхното отделно финансиране.

Продуктът „Лизинг на батерии“ пряко подпомага по-бързото обновяване на автобусните паркове с машини, които имат нулеви емисии при експлоатация. Proterra и Mitsui, обаче не спират до тук. Лизингът на батерии ще генерира употребявани батерии, след тяхното връщане. Разработените от Proterra батерии са създадени с идеята за тяхното повторно използване във вторични апликации. Дизайнът на батериите, освен революционно-дългия пробег с едно зареждане, предвижда тяхното лесно демонтиране и промяна на предназначението.

За сега лизинг на батерии ще се предлага единствено в Северна Америка. Каптивните лизингови продукти на Proterra, и особено продукта „лизинг на батерии“, са чудесен пример за начинът, по който лизингът може да допринесе за увеличаването на продажбите.

Може да сме убедени, че иновативният лизингов продукт бързо ще бъде възприет и на стария континент, дори и с други действащи лица.

*   *   *