лизингов брокер

Алфабет стъпва на българския лизингов пазар

Седмата по големина лизингова компания в Европа – Алфабет стъпва на българския лизингов пазар през 2019 година.

Алфабет стъпва на българския лизингов пазар

Разрастването на пазарите, където оперира Алфабет, реално е с общо 4 държави –  Гърция, България, Хърватска и Кипър едновременно. Навлизането в тези 4 пазара е базирано на партньорството между Алфабет и Hertz. Операторът на Hertz в четирите нови държави в портфейла на Алфабет е Autohellas SA

Кои са Alphabet?

Не, нямат нищо общо с Гугъл, това е само съвпадение на имената. Алфабет е европейско дружество, основано във Великобритания през 1997 година, като дъщерно дружество на концерна BMW, специализирано във управление на автопарк. Макар дружеството да е започнало своята дейност като каптивна лизингова компания, днес то е по-скоро фокусирано върху „фирмената мобилност“. С новите четири пазара, днес дружеството е активно в 28 държави /включително Русия, Австралия и Китай/ и управлява над EUR 6 милиарда лизингов портфейл и 700 000 автомобила. Присъствието на Алфабет на различните пазари е или директно чрез дъщерно дружество или чрез кооперация с местен партньор. Навлизането на Алфабет на българския пазар е именно чрез кооперация с базираната в Гърция Autohellas SA, която е и оператор на Hertz за четите пазара.

Алфабет стъпва на българския лизингов пазар - richard-schooling-chief-commercial-officer-alphabet

„Комплексният подход на Аутохелас към услугите на пазара, като комбинират класически лизингови теми със сервизната си експертиза, чудесно пасва на Мисията на Алфабет да помага на компаниите да постигнат своите цели, като предлага отличен микс от продукти и услуги.“, сподели Главният търговски директор на Алфабет г-н Ричард Шулинг.

Кои са Autohellas?

Аутохелас е публично дружество, регистрирано през 1974 година. Фирмата е специализирана в оперативен лизинг, управление на автопарк и рент-а-кар услуги. Аутохелас управлява флот от 44 000 автомобила на Балканския полуостров. В България Аутохелас е представена от Аутотехника – официалният вносител на Seat и оператор на Hertz за България. Дружеството е второто по големина специализирано в оперативен лизинг и флиит мениджмънт в България.  Именно тук се очаква да се прояви и новото партньорство с Алфабет.

Dimitrios Mangioros - Alphabet Bulgaria

Първоначално услугите ще са насочени основно към „международни корпоративни клиенти“, както разбираме от Заместник главен управител на Аутохелас г-н Димитриос Мангиорос, който споделя: „Обединяването на силите, за да осигурим най-добрите мобилни услуги на международните корпоративни клиенти, е логична и ориентирана към бъдещето стъпка на Аутохелас“.

Какво може да очакваме?

Видимо недостатъчното проникване на оперативния лизинг на българския пазар (под 5%, съгласно проучването на българския лизингов пазар през 2018) се забелязва от операторите в сегмента. Освен, че се забелязва, видимо всички разглеждат това и като пазарна възможност. Водещото специализирано дружество в сегмента в България (според класацията на българските лизингови компании) е ALD Automotive (което е и част от водещата лизингова група в Европа – Societe General). Освен АЛД, две от лизинговите групи в България също имат и свое дъщерно дружество, което е специализирано в управлението на автопарк:

  • „ДСК оперативен лизинг“ – към групата на ДСК-ОТП;
  • „Евролийз рент-а-кар“ – към групата на Еврохолд, и оператор на Avis и Budget.

Също така всички каптивни лизингови дружества (Порше лизинг, Мото Пфое лизинг, София лизинг, Еуратек) предлагат оперативен лизинг на клиентите на съответната марка. И не на последно място – всички големи лизингови дружества, които са част от банкова група, също предлагат оперативен лизинг – Уникредит Лизинг, ОББ Интерлийз, Райфайзен лизинг. Много оператори, но малко оперативен лизинг. Можем да сме сигурни, че скоро проникването на оперативния лизинг на българския пазар ще се увеличи в условията на тежка конкуренция. Това, че  Алфабет стъпва на българския лизингов пазар ще ускори този процес.

*   *   *