лизингов брокер

Най-голямата лизингова сделка за всички времена – „Програмата Ленд-Лийз“

Допълнихме „История на лизинга“ в нашия сайт с информация за най-голямата лизингова сделка за всички времена – „Програмата Ленд-Лийз“. Тъй като това е била формата, под която американското правителство е подпомагало своите съюзници през Втората световна война, добавихме тази история именно в секцията „Лизинг през Втората световна война“.

Програмата Ленд-Лийз (отдай-лизинговай) е била оперативна от 1941 година до 1945 година – малко след капитулацията на Япония. Общият обем на отпуснатите лизингови активи е възлизал на USD 48 милиарда по текущи цени или над USD 713 милиарда по цени през 2019 година.

САЩ са сключили сделки по Програмата Ленд-Лийз с 36 държави. Лизинговите активи са обхващали военна техника (танкове, самолети, кораби), оборудване с цивилно приложение (камиони, локомотиви, вагони), както и продоволствия и муниции.

Макар силно редуцирани и в голяма част опростени, плащания по Програмата продължават чак до края на 2006 година.

Лизинговата програма е изиграла важна роля за победата над фашизма през Втората световна война, като е съответно обесмъртена в навярно един от малкото паметници на лизинга в света – паметникът в музея на Втората Световна Война в Москва на американския камион Studebaker US6 получен по програмата Ленд-Лийз, който е оборудван с прословутата Катюша:

Leasing history - and American truck baring the Katjusha