лизингов брокер

Началото на услугата „Управление на автопарк“

Услугата „Управление на автопарк“ (fleet management) включва финансиране на автомобилите (стандартно чрез оперативен лизинг), тяхната поддръжка и застраховка. Днес тя се предлага от повечето големи лизингови компании (като разширение на предлагания от тях оперативен лизинг), от специализирани дружества фокусирани изключително върху самата услуга и от фирми с основен предмет на дейност „отдаване на коли под наем“ (рент-а-кар), които така удължават срока на отдаване на своите автомобили. На пазарът на всяка развита страна могат да се намерят изобилие от оферти за „управление на автопарк“. Това, обаче, не винаги е било така. Историята на лизинга помни човекът, който създаде тази услуга.

Ето как започна всичко:

През 1936 младият Золмън (Золи) Франк, който по това време „е на път да търси късмета си в Калифорния“ спира в Чикаго, за да си купи Крайслер. След случаен разговор с представителя на автомобило-строителя, Золи купува вместо автомобил, целия бизнес на дилър на автомобили (на Chrysler и Plymouth). От капитала от USD 7.500, с който е започнал, Золи използва USD 2.500 за сделката и запазва USD 5.000 за оборотен капитал. Адресът е 6116 N. Western Ave. – все още неизвестен, но който скоро ще се превърне в „най-големият автомобилен дилър в света“.

История на лизинга - Z Frank and Wheels

През 1939 година Золи основава фирмата “Four Wheels Inc.” („Четири Колева“) – впоследствие преименувана на “Wheels Inc.”. Докато търси начин за разширяване на бизнеса, Золи открива, чe услугата „лизинг и управление на автопарк“ дава точно такава възможност.

Първата сделка за управление на автопрак е с фармацевтичната фирма Петролагър Лаборатории за 5 автомобила на пълно обслужване за 12 месеца със затворен край и включени застраховки. И двете страни отчитат предимствата на новата услуга. На следващата година Петролагър наемат 75 автомобила за своя търговски персонал.

Това, което Золи прави не е радикално ново. Наемането на автомобил (рент-а-кар) е вече популярна услуга, лизингът е често срещан, големите фирми вече имат собствени автопаркове, големите авто-дилъри осигуряват гаранционна поддръжка и обслужване. По техните думи „това, което направихме е да вземе няколко съществуващи идеи и да ги опаковаме по съвсем нов начин“. Той предлага за първи път дългосрочен (тогава 12 месечен) лизинг на автомобил или автопарк с осигурено пълно обслужване и с включена застраховка. Ако използваме съвременните термини – 12 месечен оперативен лизинг с пълно обслужване или управление на автопарк.

История на лизинга - началото на управление на автопарк

Освен създаването на новата услуга, Золи се заема и с нейното популяризиране. Необходимо е било да се обучат клиентите в предимствата на лизинга и изнасянето на управлението на автопарк във външна фирма. Крилатата фраза, която използват е “Z Frank before you buy” (игра на букви: „Виж Франк, преди да купиш“), за да има възможност Золи да разясни предимствата от ползването на услугата „управление на автопарк“.

„Клиентите вече не беше необходимо да се притесняват от купуването, вторичната продажба или поддръжката на техните автомобили или за разходите свързани с това. Това, което се изискваше от тях е да сипват бензин в колата и да плащат месечната вноска от $45.“

Золи Франк

През 1948 година Wheels създават национална система в САЩ заедно с фирми за продажба на гуми, за осигуряване на смяна на гумите близо до своите клиенти. Тази инициатива скоро ще прерасне в създаването на национална система за поддръжка на автомобили, които ползват услугата „лизинг на автопарк“.

През 50-те години Золи Франк откликва на променени търсения на пазара и създават новата услуга TRAC Leasing – Terminal Rent Adjustment Clause Leasing (лизинг с клауза за окончателна настройка на наема), или както е популярен днес – финансов лизинг с отворен край.

През 1953 година „Wheels “ превключват на Дженерал Мотърс и купуват най-малкият дилър на Шевролет в Чикаго. До 1970 това се превръща в най-големият автомобилен дилър на Дженерал Мотърс в света.

През 1958 година Wheels става първата фирма, която предлага лизинг на камиони.

Днес Wheels е най-голямата фирма за управление на автопарк в САЩ с автопарк надхвърлящ 300,000 автомобила. През 2009 година Wheels обединяват сили с европейския гигант ALD Automotive, като така разширяват своята мрежа по света до 56 държави и автопарк от над 2 милиона автомобила.

Золи Франк е считан за един от бащите на съвременния автомобилен лизинг. Лизингът му помага да изгради империя, а той, от своя страна, развива лизиниговите услуги и създава това, което днес наричаме „управление на автопарк“.

 

Прочетете още за Историята на лизинга