лизингов брокер

Сбогом на СоЖе Лиз и добре дошли на ОТП Лизинг

Месец февруари донесе промени сред лизинговите компании в България. На 04.02.2019 в Търговския регистър официално „СоЖе Лиз България“ ЕООД престана да съществува и бе преименувано на „ОТП Лизинг“ ЕООД.

Societe Generale Equipment Finance е водещото лизингово дружество в Европа, като за първото място на континента се конкурират с друг френски лизингов гигант – BNP Paribas Leasing Solutions. Напускането на водеща лизингова кампания е тъжна новина за българския лизингов пазар.

Лизингови компании в България: СоЖе Лиз и ОТП Лизинг

Процесът на преосмисляне на присъствието в юго-източна Европа на френската Societe Generale започна през 2017 година. Банката взе решение за закриване на своите операции в държави, където няма водещ пазарен дял, а именно България, Сърбия, Хърватска, Черна Гора, Албания, Македония и Молдова. През 2018 година българските подразделения бяха продадени на унгарската финансова група и собственик на ДСК Банк – ОТП.

Все пак новината не е изцяло лоша. След продажбата на Експресбанк и СоЖе Лиз на ОТП, в България се запазва присъствието на ALD Automotive – дъщерното дружество на Societe Generale, специализирано в оперативен лизинг и безспорен лидер в Европа в този пазарен сегмент. Друга добра новина е, че мениджмънта на СоЖе Лиз се запазва и в ОТП Лизинг – начело на дружеството остават Михаил Комитски и Борислав Петков. И последната, но не и по значение, добра новина е, че възниква и нова голяма лизингова група в България – ОТП Лизинг и ДСК Лизинг, които вече имат общ собственик.

Така че можем да кажем: „Сбогом на СоЖе Лиз и добре дошли на ОТП Лизинг“.