лизингов брокер

Тесла се присъединява към вълната от иновации в лизинга

Tesla Lease2019 се очертава като иновативна година за лизинговата услуга. След като немската верига за търговия на дребно Lidl пусна първия автомобил на лизинг през своите магазини и шведският гигант IKEA обяви намерението си да предлага своите мебели на лизинг, през миналата седмица още едно голямо име (ръководено от запален иноватор) се присъедини към лизинговата еуфория. На 11.04.2019 TESLA обяви включването на Модел 3 към своята лизингова програма – накратко Тесла Лизинг.

Новината

Случайно или не, лизинговата програма на Тесла беше обявена от Елън Мъск точно преди 6 години – на 11.04.2013 с предлагането на лизинг за Модел S. С включването на Модел 3 към лизинговата програма, единствено Модел Y, не присъства в конфигуратора за лизинг, но това е навярно защото моделът е прекалено нов и реално още не е пуснат в продажба.

Включването на Модел 3 към лизинговата програма на Тесла е съпътствано с ограничаване на възможността за директна покупка онлайн. Може да заключим, че наблюдаваме промяна в дистрибуционната стратегия на Тесла и почти пълно преориентиране към лизинг на техните автомобили.

Лизинговите условия

Стандартно лизинг, предлаган от каптивна лизингова компания (какъвто е случаят с Tesla) е добра новина за лизингополучателите – повече промоции, по-ниски лихви, много допълнителни екстри. В компанията на Елън Мъск, обаче, както винаги не всичко е както при другите компании:

Може би е съвпадение, че началото на Тесла лизинг за Модел 3 е съпътствано и с включването на софтуера за автопилот като стандарт (досега той беше допълнителна опция). Това е и претекста за увеличаване на цената на автомобила от USD 35 000 (обявена едва през февруари 2019) на USD 39 500 днес. Едната възможност за това е, че цената на софтуера е USD 4500. Друг вариант да разчетем „съвпадението“ между увеличението на цената и новата лизингова услуга е последваща възможност за субсидиране лизинговата услуга. Ако в близкото бъдеще научим за „безлихвен лизинг от Тесла“ или други безплатни екстри за лизингополучателите, ще знаем, че втората възможност е била истина.

Реално автомобилите се предлагат на оперативен лизинг. Това само по себе си не е голяма особеност и потребителите в САЩ (и останалите развити държави) са свикнали с услугата. Това, което е особено е, че лизингът на Тесла, няма да дава каквато и да било опция за придобиване на автомобила, след изтичането на лизинговия срок, т.е. чист оперативен лизинг.

Тесла се присъединява към вълната от иновации в лизинга

Трета особеност е, че предлаганият лизингов срок е само три годишен. Докато това е най-често използвания срок глобално, все пак прави впечатление липсата на гъвкавост и възможност за лизинг за една или две години (други често срещани лизингови срокове при оперативния лизинг).

Сигурни сме, че вече сме събудили интереса в нашите читатели, които жадно се оглеждат за бутон „Кандидатствай“ а са и любопитни за лизинговите условия. Може да се каже, че от 2013 година досега, лизинговите условия ставаха по-типизирани. Тъжното е, че първоначално Тесла Лизинг се предлага само в САЩ. По отношение са лизинговия срок няма никакви вариации – трите години са фиксирани. От Тесла Лизинг предлагат три варианта по отношение на разрешения годишен пробег: 10, 12 и 15 хиляди мили или 16, 19 и 24 хиляди километра, като по-големия разрешен пробег е обвързан с по-високи лизингови вноски (заради по-голямата амортизация на автомобила). Малко са строги санкциите при надвишаване на разрешения пробег – USD 0.25 на всяка миля над договорения пробег, но все пак тази мярка е насочена към компенсиране на спадащата остатъчна стойност на автомобилите, които са били използвани повече. По отношение на модификациите на колите – Тесла предлага Модел 3 в 3 варианта, като най-ниската базова доставна цена за модификацията „Standard Range Plus“ е USD 39 500. Подробно условията за лизинг на този и на останалите модели могат да се разгледат в онлайн лизинговия калкулатор на Тесла.

Последствията

Възниква въпросът, ако Тесла ограничава продажбите в брой и изключва опция за продажба на употребяваните автомобили в края на лизинговия срок, какво ще прави със всички тези автомобили след 3 години? Отговорът, даден от самата компания е, че с навлизането на автономните автомобили на пазара,  автомобилите, който се връщат след изтичането на техните лизингови срокове при Тесла ще получават ъпгрейд на софтуера и ще се използват в „Мрежата за автомобили на повикване“ (“Tesla’s ride-hailing network”). По този начин на Тесла ще има готов капацитет за включване в надпреварата за пазарен дял с автономните автомобили и споделени автомобили, само с ъпгрейд на софтуера. Прави впечатление, че Тесла използва лизинга не само за да увеличи текущите си продажби но и отлично разбира и използва амортизационната крива на автомобилите, като така ще осигури изгодни коли за бъдещите си нови бизнеси.

Включването на всички модели на Тесла към каптивната лизингова програма, рафинирането на лизинговите условия, стратегическият подход към лизинговият цикъл и не на последно място – новата лизингова компания на Тесла в Китай, говорят, че компанията силно залага на лизинговите услуги, които да подпомогнат нарастването на продажбите и завладяването на съществен пазарен дял от няколко пазара (съществуващи и несъществуващи):

  • пазар на електрически автомобили;
  • лизинговия пазар в Китай;
  • пазар на споделени автомобили и
  • пазар на автономни автомобили.

Явно конкуренцията се пренася на изцяло ново равнище, и лизинговата услуга ще бъде включена в създаването на абсолютно нови пазари … стига да се изпълнят обещанията (Тесла и Мъск имат история с прибързани изказвания в миналото).

Факт е обаче, че Елън Мъск никога няма да спре да учудва света! За радост този път неговия иновативен талант се насочва към лизинговата услуга.

*   *   *