лизингов брокер

IKEA ще предлага мебели на лизинг

На събитието „Един дом – една планета“, което се проведе на 2 и 3 април 2019г., в един от „устойчивите магазини“ на IKEA в Каарст, Германия, Ingka Group (собствениците на търговската верига) обяви своето намерение да започне продаването на мебели на лизинг.

IKEA ще предлага мебели на лизинг

Инициативата е изцяло в съзвучие с бизнес модела и Визията на IKEA – да бъде достъпна, удобна и да се грижи за планетата. Мебелите на лизинг стават „достъпни“ и за хора с бюджетни ограничения. „Удобството“ идва от възможността лесно да се върнат ненужните мебели и да се заменят с нови, когато това е нужно. Не на последно място IKEA прави поредната стъпка в развитието на своя устойчив бизнес модел, като рециклира и удължава живота на продаваните мебели.

IKEA се е приобщила към набиращата вълна на споделена икономика, която е популярна сред младото поколение, което предпочита да наема вместо да притежава. От миналата година в София, IKEA партнира със SPARK – иновативна компания за споделена градска мобилност. Новата инициатива ще осигури възможност за наемане и на мебели.

Ikea Leasing

През миналата година започна програма за обратно изкупуване на мебели от IKEA в Япония, Испания и Великобритания. Концернът вече има изградени мощности за рециклиране на матраци и дървени мебели. Лизингът на мебели е поредната стъпка към т.н. „кръгова икономика“. Студентите в Холандия вече могат да наемат маса, столове, легло и бюро за EUR 30 месечно. В Швейцария и Швеция се разработват подобни оферти за лизинг на офис мебелировка – бюра и столове. Според Главният изпълнителен директор Torbjorn Loof на IKEA, оборудването за кухни най-вероятно следващия избор за лизингов актив. Г-н Лууф също обяснява какво се случва с мебелите на лизинг, когато лизинговия срок изтече и те бъдат върнати на IKEA: „Вместо да бъдат изхвърлени, ние ги освежаваме и ги продаваме отново, като така удължаваме жизнения цикъл на нашите продукти.“

Torbjorn Loof

До края на 2020 година фирмата очаква мебели на лизинг да се продават във всичките 30 държави, където IKEA разполага с магазини.

*   *   *